Wat is goedkoper: vroeg boeken of last minute?

Het aantal gezinnen dat een jaar vakantie overslaat neemt toe. In tijden van besparen is de vakantie het eerste waar op bezuinigd wordt. Je kunt echter ook op je vaste lasten besparen. Vergelijk elk jaar je autoverzekering en zorgverzekering, doe een jaartje langer met je mobiele telefoon en kies de goedkoopste energieleverancier: sommige leveranciers hebben dit jaar hun energieprijzen verlaagd. Als je al in september je vakantie voor volgend jaar boekt of wacht tot de last minute aanbiedingen er zijn, kan je ook flink besparen op je vakantie. Maar wat is nu eigenlijk goedkoper: een vroegboek aanbieding of een last minute?

Vroegboeken versus last minute

Wie gebonden is aan het hoogseizoen, kan het best al in de winter beginnen met het uitzoeken van zijn vakantiebestemming voor volgend jaar. Anders loop je natuurlijk kans dat alles al is volgeboekt. Ben je echter niet aan een bepaalde vakantieperiode gebonden, dan kan je het best wachten tot de lastminute aanbiedingen. Uit onderzoek blijkt dat last minutes meestal een stuk goedkoper uitvallen dan een vakantie die al maanden van tevoren werd geboekt. Zo kan een vroegboek aanbieding op het eerste gezicht goedkoop lijken, maar valt de prijs voor een vliegticket bijvoorbeeld hoger uit door een tussentijdse verhoging van de brandstoftoeslag.

Vakantie vergelijken blijft belangrijk

Of je nu een vroege boeker bent of een last minute boeker, feit blijft dat het vergelijken van vakantieaanbieders belangrijk blijft. De prijzen van verschillende operators lopen flink uiteen. Vergelijkingssites kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn. Na invulling van je favoriete vakantiebestemming en de eisen die je daarbij stelt, denk aan een zwembad, het aantal slaapkamers, het maximaal aantal kilometers tot de zee en de plaatselijke supermarkt, krijg je een duidelijk overzicht van de beste vakantieaanbiedingen. Even klikken en klaar: je vakantie is geboekt.